How-to: Autoslaaptrein
How-to: Autoslaaptrein

How-to: Autoslaaptrein

Nightjet OEBB

De autoslaaptrein heeft een klank uit vervlogen tijden, maar rijdt nog steeds. Wij hebben er nu een aantal keer gebruik van gemaakt en dat beviel ons uitstekend. Het boeken van de reis is niet moeilijk en kun je makkelijk zelf, zonder boekingsbureau. Zo kun je bijvoorbeeld vrijdag uit je werk naar Hamburg rijden, de motor op de trein zetten, een biertje drinken, slapen om vervolgens rond 9 uur vanuit Innsbruck te gaan motorrijden. Scheelt je weer vakantiedagen.

Er is helaas nog maar 1 traject beschikbaar en wel tussen Hamburg en Innsbruck. De treinen worden gereden door de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij, de ÖBB.

Op beide stations worden motoren altijd als eerste de trein opgereden, dus je bent er ook weer als eerste af.

Hamburg

Op station Hamburg Altona is de laadplek wat meer verstopt. Als je voor het station staat, is er aan de rechterzijde een smalle weg waar de oprit zit naar de opstelplek. Die opstelplek is voor het station en op het moment dat het laden van de auto’s en motoren begint, wordt er een stuk van de stationshal afgezet en mag je daar doorheen rijden. Ook wel een leuke ervaring.

Boeken

Net als bij het aanschaffen van vliegtuigtickets geldt ook voor internationale treintickets: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het kaartje. Via de website https://www.nightjet.com/ kun je direct boeken en heb je geen tussenpersonen nodig. Kies onder ‘Buchung’ voor ‘Tickets inkl. KFZ buchen’. Reizen van maandag tot en met donderdag zijn overigens het goedkoopst.

Je geeft je persoonlijke gegevens op en het merk en kenteken van je motor. Verder kies je een datum en dan krijg je een aantal opties. Hier geldt: hoe goedkoper het ticket hoe minder omboekmogelijkheden je hebt. Kies hier dus alleen voor als je zeker weet dat je op die datum gaat!

Zit- of slaapplaats?

Er zijn drie mogelijkheden om de nacht door te brengen, hieronder de mogelijkheden van goedkoop naar duurder:

  1. Zitplaats: dit is een zitplaats in een 6-persoonscoupe. Afhankelijk van de medereizigers zul je (goed) kunnen slapen of niet. Als je de pech hebt om bij feestvierende jongeren te komen zitten, ga je waarschijnlijk geen oog dicht doen. Er is echter een truc! Je kunt de hele coupe reserveren. Dan heb je alle ruimte en kun je de banken gebruiken als slaapplek. Dit is comfortabel tot drie personen. Vergeet niet zelf een dekentje mee te nemen, want die worden op zitplekken niet verstrekt.
  2. Couchette / Liegewagen: dit zijn cabines voor 4 tot 6 personen met stapelbedden. Ook hier kun je de hele cabine voor jezelf reserveren. Er zijn ook cabines die alleen door vrouwen te boeken zijn.
    In deze Liegewagen krijg je je beddegoed en een standaard ontbijt. Ook is er de mogelijkheid om te douchen of alleen je tanden te poetsen.
  3. Schlafwagen: veruit het duurst, maar ook de meeste luxe. Je eigen coupe voor 1 tot 3 personen. Je hebt de beschikking over je eigen wasruimte en wc. Uiteraard heb je ook hier beddengoed en krijg je een ontbijt, maar dan mag je zelf kiezen wat je graag wilt eten. En je krijgt je eigen slippers…

De reis begint

Je hebt geboekt en dag dat je vertrekt is aangebroken. Zorg dat je in ieder geval op tijd bij het station bent. Het tijdstip van laden staat op je ticket. Voor het laden begint krijg je van de medewerkers 4 van dergelijke lussen

Deze mag je zelf aan je motor bevestigen en aan deze lussen wordt je motor vastgezet. Voor mijn motor heb ik voor deze plekken gekozen, kom je er niet uit dan helpen de medewerkers je graag.

Als de lussen goed zitten, mag je de trein op rijden. Je moet daar je helm ophouden voor je eigen veiligheid, want je hebt niet veel speling boven je hoofd! De medewerkers geven aan waar je moet staan en je mag je motor op de zijstandaard zetten. De voor- en achterband worden vastgezet met een ijzeren klem zodat de motor niet voor- of achteruit kan.

Je bagage kan op de motor blijven zitten, behalve tanktassen en bagagerollen of andere niet harde bagage. Houd er wel rekening mee dat je niet meer bij je bagage kunt, dus neem mee wat je nodig hebt.

Nadat je motor daar staat, kun je je zit/slaapplek opzoeken. Je hebt nog ruim de tijd tot vertrek, dus je kunt nog een broodje of drankje halen.

Nadat de motoren geladen zijn, zullen de medewerkers deze vastzetten door spanbanden aan de lussen te bevestigen en je motor vast te sjorren. Nadat alles vast zit, wordt er een laatste controle gehouden door de supervisor.

De treinreis kan beginnen!

Het uitladen gaat overigens precies andersom: de sjorbanden en klemmen worden eerst weggehaald en als jij aan de beurt bent, mag je de trein oplopen (met helm!) om je motor er af te rijden.

Tips & trucs:

  • Bij de conducteur zijn snacks en drankjes te verkrijgen.
  • Neem je eigen dekentje mee als je een zitplaats boekt. Dat slaapt zoveel fijner.
  • Voor vertrek heb je voldoende tijd om wat snacks of drankjes voor onderweg te kopen op het station.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *