Georgië: grotwoningen
Georgië: grotwoningen

Georgië: grotwoningen

Op een aantal plaatsen in het land vind je grotwoningen en -kerken die in de rotsen uitgehakt zijn zoals bijvoorbeeld het David Gareja Klooster en Vardzia in het zuiden en de grotstad Uplistsikhe in het midden van het land. Dit is een enorm complex dat tot het jaar 1200 bewoond werd. Erg indrukwekkend om hier doorheen te lopen en te realiseren dat hier hele dorpen aan mensen hebben gewoond.

Vardzia

Het grottencomplex van Vardzia ligt in het zuiden van Georgië, vlak aan de grens met Turkije en Armenië. Dit lag op een strategische plek en het klooster werd gebouwd als bescherming tegen de Mongolen. Het dertien verdiepingen tellende complex bestond uit zo’n 6.000 appartementen, een kerk en een troonzaal.
Door een aardbeving is een deel van het complex afgebroken, waardoor tunnels en kamers tegenwoordig zichtbaar zijn geworden. Wat nu vanaf de waterkant van de Mtkvari rivier te zien is, was vroeger verborgen.

Sinds enkele jaren zijn delen van het klooster weer bewoond door monniken. Hoewel ze wel elektriciteit hebben, moeten ze het water nog met emmers uit een put halen. Als bezoeker is het niet mogelijk om bij de woningen van deze monniken te bezoeken. Maar daarnaast zijn er nog wel andere bezienswaardigheden die het complex te bieden heeft, onder andere ‘De Kerk van Ontslapenis’.

De kerk van Ontslapenis is uitgehouwen uit de rotsen en meet 9 meter hoog. Binnen in de kerk vertellen kleurrijke fresco’s het verhaal van Jezus. Daarnaast eren de Fresco’s Koningin Tamar en Koning Georgi III.


David Gareja klooster

Het David Gareja klooster is gelegen in het uiterste zuiden van de regio Kakheti, tegen of zelfs op de grens met Azerbeidzjan.
Volgens de overlevering werd het klooster in de 6e eeuw gesticht door een van de dertien Assyrische vaders, David Gareja, die zich destijds vestigde in een natuurlijke grot. Het klooster ligt wat afgelegen, maar het is een prachtige rit naar het complex toe.
De laatste meters zul je even moeten lopen en klimmen, dus hou daar rekening mee. Wij hebben het prima gered in motorpak en -laarzen. De helmen en jassen hebben we bij de motor gelaten, er waren bijna geen mensen toen wij het bezochten.
In het winkeltje beneden kun je kaarsjes kopen om in de kerk aan te steken en ze hebben er prachtige kleine icoontjes voor weinig geld te koop.

Omdat het klooster zich op de grens bevindt, kun je grenswachters verwachten die her en der patrouilleren. Er gaan verhalen dat je dan je papieren moet laten zien (wij hadden die mee genomen naar boven), maar eenmaal daar zagen we vooral twee jongen mannen gekluisterd aan hun mobiele telefoon met een groot geweer naast zich.
Overigens was de kloosterling in het winkeltje ook filmpjes aan het kijken toen we binnenkwamen. Wel even een ontnuchterend beeld, maar je kunt het niemand meer kwalijk nemen in deze tijd, denk ik.

Op het terrein zijn tientallen grotten alsook een kerk, terras en andere ruimtes bijgebouwd, versierd met bijzondere fresco’s. Het David Gareja klooster is gelegen op de grens met buurland Azerbeidzjan. Rondom het klooster is helemaal niets, enkel een weids landschap. Dat maakt het zeer bijzonder en een geliefd klooster om te bezoeken. Je voelt je hier echt even compleet alleen op de wereld. Althans, als er geen andere toeristen om je heen staan.

Loop ook zeker om het klooster heen naar boven, om zo vanuit verschillende hoeken het complex te kunnen aanschouwen. Let echter wel op: er kunnen slangen zitten.


Tips:

Blijft voor ons heel logisch, maar toch nog even noemen: dames horen een sjaal over het hoofd te dragen wanneer zij een orthodoxe kerk binnen gaan en het liefst ook geen blote schouders. Er liggen in elke orthodoxe kerk sjaals bij de ingang om deze te gebruiken voor het bezoek. Sommige kerken hebben ook nog wikkelrokken liggen voor de mannen die in korte broek lopen of dames in broek. Al hebben we nimmer commentaar gekregen voor het niet dragen van een rok of jurk vanwege de motorkleding.

Een leuk artikel over de Orthodoxe kerk in Tbilisi: Zwetende Overtuiging: Een zondag in de Georgische orthodoxe kerk – Tijdschrift Cul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *