Transfăgărășan
Een deel van de nacht heeft het flink gewaaid. Uiteindelijk is de wind gaan liggen en brak de ochtend aan waarop we de Transfăgărășan zouden gaan rijden. Naast ons stonden twee bebaarde jonge Fransen met elk een BMW GS te worstelen met hun tent. We zouden ze later vaker tegenkomen, net als een aantal andere motorrijders die dezelfde route namen.
We begonnen met de provinciale weg net zoals we de rest van de vakantie ook gereden hebben, maar we willen op tijd aan de Transfăgărășan beginnen en nemen toch maar een stukje snelweg. Het is zondag en dus verwachten we veel mensen. Uiteindelijk blijken het echt heel erg veel meer mensen te zijn… tip is dus vooral niet op zondag dit stuk van de route te rijden. Het is echter wel bijzonder om te zien wat er allemaal naar boven komt: bussen, caravans, campers, motoren, fietsers en vooral de hoeveelheid kraampjes en de manier waarop auto’s geparkeerd worden.
Het is precies zoals op de vele foto’s. Bocht na bocht na bocht…
De dag eindigde in Curtea. De camping wordt gerund door een motor rijdende eigenaar, die precies weet wat motorrijders nodig hebben.
We krijgen er goed sanitair, een gedeelde keuken en koelkast, we kunnen er een was draaien en laten drogen en er staat een kist met kampeerspullen voor jou of voor anderen. De sfeer is gemoedelijk, er hangen hangmatten tussen de bomen en her en der zijn picknicktafels geplaatst. Je kunt er ook een huisje huren, zoals een groepje motorrijders gedaan hebben die we onderweg al tegen kwamen.
Die middag begaf een van de tentstokken van de tent van dochter D. Na een laatste nachtje hebben we maar afscheid genomen van de tent. Niet alle tenten zijn gemaakt om elke dag op te zetten en weer af te breken. We hebben de goede tentstok gedoneerd aan de kist met kampeerspullen…
De Transfăgărășan is 90 km lang en in 1974 aangelegd onder toeziend oog van Nicolae Ceausescu. De weg werd aangelegd om een snelweg door de bergen te hebben om snel militaire voertuigen te kunnen verplaatsen voor het geval de Russen binnen zouden vallen. Officieel zouden er 40 doden gevallen zijn bij de aanleg, maar bronnen melden dat er enkele honderden jonge militairen zijn gesneuveld, die veelal niet getraind waren in het werken met explosieven.
De weg bereikt aan de top een hoogte van 2042 meter en is daarmee de tweede hoogste bergpas van Roemenië na de Transalpina. Door de vele bochten en gedeeltes met stijle stukken, is de gemiddelde snelheid ongeveer 40 km/u. De Transfăgărășan is gesloten van mid oktober tot eind juni door de sneeuw. In de dorpen onderaan de weg staat aangegeven of de weg open is of niet.
De Transfăgărășan heeft meer tunnels (in totaal 5) en viaducten dan welke andere weg in Roemenië. Bij het hoogste punt, het Bâlea meer, gaat de weg door de Bâlea Tunnel, de langste tunnel met weg in Roemenië met 884 m. Aan de zuidzijde van de weg, bij het dorp Arefu, staat kasteel Poenari. Dit kasteel was eens de residentie van Vlad Dracula (die model stond voor Bram Stoker’s Graaf Dracula).