Alpen 2016-06
Alpen 2016-06

Alpen 2016-06

Om 9:00 uur zitten we op de motor en staan we bij de uitgang van de camping. We gaan de hoogste col van de vakantie beklimmen en we hebben er zin in: de Col d’Iséran.

Veel te koud gekleed en zonder regenpak zijn we de berg op gereden. Met bevroren handen en koude tenen komen we vlak voor de top bij een klein meertje. Daar stoppen we voor een fotomomentje.

Bevroren meer in Juli

Adriaan laat zijn motor draaien en ik zei nog: “Waarom zet je hem niet uit, kunnen we nog even rondlopen en opwarmen voor we verder gaan.” We maken de foto en lopen even rond. Maar het is koud en we besluiten weer op te stappen.

De Transalp roffelt en klinkt anders. Adriaan probeert om van de parkeerplaats af te komen terwijl de wolken dikker worden en de miezer langzaam weer verandert in lichte druppels regen. Geen kracht meer in de motor en dochter D stapt van de Transalp af. Nog steeds geen kracht en het geroffel lijkt erger. Dat gaat ‘m dus niet worden…

De enige andere weg dan die naar de top is die weer terug naar beneden… De zwaartekracht is je vriend in dit geval en dus rijden we met een min of meer werkende Transalp (dochter  is weer opgestapt) weer helemaal terug naar het eerste dorp dat we tegen komen: Val d’Isere.

Daar probeert Adriaan een eerste analyse te vormen, maar we worden niet wijzer. Dan maar verder afzakken, terug naar Bourg-St-Maurice. Daar hebben we bij het verlaten van de stad een andere camping gezien en dus dat wordt het doel dan maar. Echt fijn loopt de motor niet, heel af en toe lijkt hij het wel te doen maar vaker komen er onheilspellende klappen uit de uitlaat. Het rekt in ieder geval de aandacht van mensen langs de kant van de weg en Adriaan probeert zich te herinneren of er toch geen berg op stukken in de terugweg zaten.

Na een ‘enerverende’ rit komen wij dan toch op de camping aan. De receptie is gesloten, maar de schoonmaakster belt even naar de eigenaren en we mogen een plekje uitkiezen.

Eerst de tenten maar eens opgezet en ik ga met dochter D samen op de Yamaha boodschappen doen terwijl Adriaan kijkt of hij uit kan vinden wat er met de Transalp aan de hand is.

Het probleem lijkt te zitten in de ontsteking of brandstoftoevoer en na wat puzzelwerk blijken er vonken over te springen tussen de bougiedop en de cilinder. Bij het demonteren van de bougiedop zijn er allerlei minuscule barstjes zichtbaar, geen idee waar die vandaan komen, maar Adriaan is allang blij de oorzaak van het slechte lopen gevonden te hebben. Op 14 juli is in Frankrijk natuurlijk alles dicht, maar hoe moeilijk kan het zijn om morgen een bougiedop te vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *