Balkan 2018-14
Balkan 2018-14

Balkan 2018-14

Na een prima nachtrust blijkt het ontbijt inderdaad inbegrepen! En wat voor een: bergen gebakken ei, vlees, brood en hele vieze kaas die we links laten liggen. We pakken de motoren in en rijden richting nationaal park Durmitor met de Tara kloof. Via prachtige wegen (R4 en R5) rijden we door de bergen. Mooie natuur en prachtige vergezichten in de bergen. Bij de Tara brug stoppen we even om te kijken naar de durfals die via een zipline over de kloof flitsen. Wij houden het maar bij een koffie en kopen een sticker voor op de motorkoffer. 

Het volgende doel is het klooster in Niksics. Dit eeuwenoude klooster is uitgehakt in de bergen en alleen via een slingerweg te bereiken. Dat blijkt een regelrechte toeristische topper te zijn: bus na bus gaat naar boven. Het laatste stukje, na de parkeerhavens voor de bussen, bestaat uit een smal en slingerend pad naar boven. Het doet ons het meest aan een soort mini-Stelviopas denken. Wij besluiten halverwege het laatste stukje dat het niet een goed idee is om met een volledig bepakte motor verder naar boven te rijden en met alle risico’s vandien tegenliggers te ontwijken. We draaien om en verlaten dit circus. 

We rijden verder door park Durmitor over de R12. Bocht na bocht vliegen de kilometers voorbij en voor we het weten, staan we bij de grens met Bosnië. De grenspassage hebben we binnen 10 minuten afgerond. Dit is vermoedelijk een snelheidsrecord van onze passages bij niet EU-grenzen. Het gebied direct na de grens is leeg en desolaat: vervallen huizen en lege dorpen.

We rijden richting Mostar en vinden camping Relax Outdoor Center. Met zo’n naam moet je wel tot rust kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *