Alpen 2016-11
Alpen 2016-11

Alpen 2016-11

Deutsche Alpenstraße

De elfde dag rijden wij weg vanuit Imst. De campingeigenaar had ons aangeraden niet de veel bereden Fernpass te nemen, maar de Hahntenjoch. Dat blijkt een goede tip!

Hahntenjoch is een slingerende weg tussen de bergen door, weinig groen en veel rotsen en keien. Het bijzondere landschap deed ons denken aan een maanlandschap.
Uiteraard ontbijten we weer onderweg en ook in Oostenrijk is dit een fijn alternatief voor je broodje op de camping.

Het doel is om vandaag een deel van de Deutsche Alpenstraße te gaan rijden. Eerst noordwaarts richting Füssen en vanaf daar naar de Bodensee. Vlak bij Füssen liggen de Königschlösser. Het bekendste daarvan in Neuschwannstein, het kasteel dat Koning Ludwig in de 19e eeuw heeft laten bouwen.
Het is inderdaad een sprookjesachtig kasteel dat prachtig ligt! Alleen jammer dat ook dit een enorm toeristisch circus is geworden, bus na bus komt aan met een lading toeristen. Mocht je tijd hebben, dan is een bezoek aan het kasteel zeker aan te raden.

Dan maar verder via Deutsche Alpenstraße  naar de Bodensee. Eerlijk gezegd valt de Alpenstraße wat tegen. Het zijn vooral heuvelachtige wegen door een glooiend landschap. Weliswaar kijk je steeds uit op de Alpen, maar echt spannend wil het niet worden. Dat laatste kan natuurlijk veroorzaakt worden door al het Alpen-geweld dat wij in de voorgaande dagen gezien en meegemaakt hebben. Als je eerst de Alpenstraße rijdt en dan de Alpen ingaat is het wellicht een andere ervaring.

De lunch is wel lekker Duits: een schnitzel in het plaatselijke restaurant. De menukaart leert dat men voor groepen van 10 personen ook een schnitzel serveert van twee (!) meter, uiteraard rijkelijk voorzien van allerlei bijgerechten. Wel met het vriendelijke verzoek om deze schnitzel een dag van te voren te bestellen.

Na de lunch gaat het verder noordwaarts om de dag te beëindigen in Isny op camping Waldbad. De camping stond erg vol en het natuurmeer was nogal troebel, maar omdat wij het rijden zat waren en het erg warm was, hebben wij toch maar besloten om hier een nachtje te blijven. Het restaurantje op de camping maakte veel goed.


  • Vertrek: 09:30 uur
  • Aankomst: 14:00 uur
  • Aantal gereden km’s: 140 km
  • Route: Imst – Füssen – Bad Hindelang – Isny
  • Do: Lunchen bij Schnitzel Alm en de Hahntennjoch rijden
  • Don’t: Deze camping vooral niet in de drukke periodes bezoeken
  • Camping: Waldbad Camping Isny
  • Oordeel: Natuurlijk meer, was niet heel schoon, veel kinderen, weinig ruimte, goed eten en prima bediening, wifi tegen betaling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *