Karpaten 2017-14
Karpaten 2017-14

Karpaten 2017-14

In de bergen is het weer veranderlijk

Vanochtend ontbijten we in het ‘restaurant’ van de camping. We wachten nog even netjes tot alles van het buffet is aangevuld als we door de eigenaar niet geheel zachtzinnig de kamer uit worden gestuurd. Blijkbaar is de tafel in diezelfde ruimte gereserveerd voor een grotere groep. We pakken onze spullen, nemen een bord met brood en beleg mee en kiezen een tafel op het terras in het nog waterige zonnetje.

Het ontbijt was verder prima verzorgd en direct daarna zijn we weer vertrokken. Niet voordat we even door de oude historische binnenstad van Levoče zijn gereden. We hervatten de geplande route richting de hoge Tatra. Het is een toeristisch gebied en op zondag is het er druk. Na een paar km hebben we de meeste auto’s wel gepasseerd en kunnen we genieten van de bochten, de omgeving en het prachtige uitzicht.

Helaas zijn er weinig uitkijkpunten en dus ook weinig plekken om goede foto’s te maken. Bij verschillende bochten worden we verrast door het uitzicht over de bergen, de wolken die er boven hangen en de kleuren. In het dal hangt er mist boven de rivier en blijft het zweven tussen de bomen. En we gaan door.

Door een verbinden dal rijden we naar de grens met Tsjechië. We nemen binnendoor routes met af en toe een stuk snelweg of ringweg als dat het rijden vergemakkelijkt. Halverwege stoppen voor het maken van een foto. Het hing al een beetje in de lucht, maar nu komt er even een kleine stortbui naar beneden. We schuilen in het bushokje, samen met een paar Slowaken die ook overvallen werden door de bui.

Het vraagt nogal wat doorzettingsvermogen om na de korte bui, het onderweg opdrogen en nog een aantal kilometers alsnog de Tjechische grens te bereiken terwijl het inmiddels al weer boven de 30 graden is. De zon brand hard en we verzuchten van de hitte terwijl we net over de grensovergang op zoek gaan naar een camping met verkoeling. Die vinden we in Dolní Lomná: een super goedkope camping aan een rivier waar je je tent naast kunt zetten en in kunt gaan liggen.

Het is een welkome verkoeling terwijl in de lucht al weer ander vocht samenpakt en ons waarschuwt voor regen en onweer. Net nu alles weer opgedroogd is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *