Frankrijk 2019-02
Frankrijk 2019-02

Frankrijk 2019-02

Juno Beach

Vanochtend wakker geworden op een plat luchtbed. Nu maar hopen dat dat niet het thema van deze vakantie wordt…

De bakker komt in een bestelbusje over de camping rijden en hoewel we midden in het inpakken zitten (wat ook weer even een gewenning moet worden), maken we koffie en eten het net gekochte croissantje op. Vakantie is begonnen!

Het is druk aan de kust en dus kiezen we ervoor om een snellere route te nemen. Na een lange lunch onder het afdak van de supermarkt rijden we verder naar het zuiden met als bestemming Juno Beach.

Juno Beach is de naam van het stuk strand in Frankrijk waar op 6 juni 1944 intense gevechten plaats vonden tijdens de landingen. het bevat nog steeds veel overblijfselen van de verdedigingswerken die werden gebouwd op het terrein als onderdeel van de Atlantikwall. Bij de Duitsers bekend als Stütztpunkt (Strongpoint) 31, bevatte dit 1500 meter lange strand ongeveer 30 bunkers en verdedigende posities, waaronder drie antitankkanonnen en twaalf machinegeweren. Voor de Canadese soldaten die op D-Day landen, stond het bekend als “Mike Red Sector, Juno Beach”. Op de ochtend van 6 juni 1944 waren het B Company, Royal Winnipeg Rifles en A Squadron, First Hussars die de aanval op deze goed verdedigde positie leidden. Binnen twee uur na de landing hadden ze verklaard dat het gebied vrij van weerstand was.

Het park is vandaag de dag te bezoeken met nog een aantal bunkers en wapentuig, net als het museum dat aan het strand gebouwd is.


Door naar dag 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *